Pentru sase respectabile doamne la hamam:

500 grame frunze de viță

300 grame orez alb cu bobul mare

100 grame coacăze negre

200 grame miez de nucă

200 mililitri ulei de măsline extravergin

30 grame vanilie pisată (Vanilla planifolia)

50 grame scorțișoară (Cinnamomum verum)

5 grame sare de mare

Frunzele de viță se aleg, se spală, se opăresc.

Dacă sunt mai bătrâne, se fierb în apă clocotită.

Orezul, amestecat cu cele câteva coacăze și un praf de sare, se pune la fiert într-un volum de apă de trei ori mai mare decât al orezului.

Se lasă până ce apa dispare, orezul rămânând moale și pufos.

Nucile se mărunțesc, se adaugesc peste orez împreună cu praful de vanilie, amestecând bine-bine cu lingura de lemn, până se obține amestecul omogen ce constitue umplutura.  

Acum, cu o lingură umplută cam la  jumătate, se trece la formarea sarmalelor după știutul feleșug. Acestea se așează în vasul de pământ, urmând arhimedica spirală, apoi se presară scorțișoara pisată și se vărsa peste ele uleiul de măsline și un pahar-două de apă fiartă.

Se dau la cuptor, la foc mic, până apa dispare. Se duc reci la hamam, pentru conclavul matroanelor, ajunse cam fără de puteri în sala de odihnă și taifas, după istovitoarea baie. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro