Astăzi, pe seară, va veni Socrate. Se pregătesc pentru magistru și cei cinci discipoli:

6 vinete mari

50 grame făină

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

2 ouă proaspete de găină

50 grame pesmet

o legătură de pătrunjel verde

una lămâie

Pentru sos se pregătesc:

3 gălbenușuri crude de ou de galina

300 mililitri de untdelemn de măsline extravergin

o lămâie

10 grame piper negru pisat (piper nigrum)

10 grame sare de mare

Vinetele se spală, se usucă, se taie pe lățime în rondele groase de 5 milimetri. Se lasă să-și piardă umezeala cam 15 minute. Rotocoalele, acum, se tăvălesc prin făină, ou și pesmet și se prăjesc pe ambele părți, în untdelemnul încins.

Pentru sos: se bat gălbenușurile, adăugându-se puțin câte puțin untedelemnul, bătându-se necontenit. După ce s-a încorporat tot untdelemnul, se adaugă zeama de lămâie, sarea și piperul, amestecând bine.

Rondelele se așează în tipsie după spirala lui  Arhimede și se presară cu pătrunjelul marunțit. Se aduc la masă reci, cu sosul în căuș, prilej de zăbavă în maieutice dialoguri. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro