Pentru 6 căpitani sunt de trebuință:

6 vinete mari

500 grame de măsline Konservolia (se poate și Kalamata)

300 mililitri ulei de măsline extravergin Finiki  Lakonias

8 cepe mari

10 roșii coapte

4 legături de verdeață

100 grame făină de grâu de Bărăgan

10 grame piper negru pisat (Piper nigrum)

10 grame cimbru adevărat  (Thymus vulgaris)

20 grame sare de mare

Măslinele se pun în apă rece, pentru desărare, cu minimum 6 ore mai înainte. Bine este de cu seară. A doua zi vinetele se spală, se curăță, se taie rondele destul de groase. Se sărează și se așează la odihnă jumătate de oră.

Se trece la scurs zeama din ele, presandu-le cu o cârpă curată. Atențiune! De bumbumac, in sau lână, nimic fibră artificială. Se prăjesc în undelemnul încins, până devin aurii pe ambele fețe.

Într-o tavă încăpătoare, unsă, în prealabil, cu ulei, se așterne primul strat consistent de roșii tăiate felii, după ce s-au îndepărtat pielițele și semințele.

Se așează un strat de verdeață. Pe deasupra se rosuiesc feliile de vinete. Se adăugesc măslinele împrăștiate uniform. Acum se presară piperul și cimbrul. Se întind ultimele straturi de roșii felii și pătrunjel tocat.

Se presară sare și făină, ocolind pe cât se poate vinetele. Se toarnă, pe deasupra, restul de undelemn rece. Se lasă la cuptor până ce lichidul din tavă a scăzut aproape tot și conținutul tăvii a prins crustă.

Desigur, în toată Balkania și în Egeean Pontos, acest feliu este la cinste, dar, cu mermet adevărat, se întâlnește doar în insula Creta, în jurul Khaniei, cea bătută de venețiene bombarde.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro