Se socoate pentru 6 membri:

3 gutui mari, coapte și galbene precum luna plină

200 grame unt de vacă

3 cepe mari

100 grame făină

200 mililitri vin alb sec

3 bucăți zahăr

10 grame răzătură de ghimbir (Zingiber offici-nale)

5 grame de semințe măcinate de nucșoară de Eletaria (Elettaria cardamomum)

5 grame sare de mare

Se spală gutuile cu apă rece, se taie felii și se îndepărtează sâmburii și mijlocul tare, apoi feliile se prăjesc în jumătate din untul topit, până capătă o ușoară tentă aurie.

Separat, se fabrică sosul temelie: se topește untul rămas, se prăjesc cepele mărunțite solzișori, se adaugă făina și se omogenizează conținutul. Într-un vas termorezistent se varsă sosul, se intro-duc gutuile prăjite, se adaugește vinul, zahărul, ghimbirul, nucșoara și sarea.

Totul se lasă la foc mic un cart de ceas.

Desigur, se aduce caldă la masă. Nu sunt mulți appasinados pentru această mâncărică, însă, cei ce-i sunt aproape, formează un club mult mai strâns legat decât mafia siciliană.

Ședințele culinare se țin în saloane clandestine. Se pare că există unul și-n urbea Bucureștilor. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro