Pentru zilele de post se caută :

o varză albă, să zicem, de un kilogram

200 grame orez alb

o ceapă roșie

200 mililitri ulei de măsline extravergin

5 grame boabe de piper și 5 grame piper râșnit (Piper nigrum)

5 grame ardei de Cayenne pisați (Capiscum frutescens)

2-3 foi de laur (Laurus nobilis)

o legătură de pătrunjel

10 grame șofran (Crocus sativus) de Kozani

10 grame sare de mare

Pentru cei ce vor a frânge rânduiala, se pregătește oarece sos, ferit de ochii părintelui paroh și de babele de peste gard, din:

200 mililitri lapte de vacă

3 ouă de galină

200 grame brânză Kasseri, dată pe răzătoare

Varza, după spălare, se taie în șuvițe subțiri. Ceapa se toacă mărunt-mărunt, iar orezul se spală bine-bine, în câteva ape - apă rece.

Rezultatul laborului se toarnă într-o oală încăpătore. Se adăugesc foile de laur, piperul boabe, jumătate din piperul râșnit și praful de ardei.

Se sărează și se toarnă un litru de apă rece și uleiul de măsline. Se dă la foc domol, preț de una oră și se amestecă mereu-mereu, spre a nu se prinde fideluța de fundul vasului. Sosul se pregătește amestecând bine ouăle bătute cu laptele și brânza rasă.

Într-un vas rezistent la căldură se înghesuie varza iar pe deasupra se toarnă sosul pregătit mai înainte și, dacă chiar se dorește mâncare de post, se toarnă apa cu ceva pastă de tomate, încorporată în locul sosului.

Se dă la cuptor și se lasă până se rumenește crusta de suprafață.

La scoaterea din cuptor se presară restul de piper, ardei pisați, șofranul de Kozani (neapărat de Kozani) și pătrunjelul mărunțit.

Chiar dacă s-a declarat peste gard varză de post și nu e, se află.

Nu se găsește sat în peninsula numită Balkanică unde se poate ascunde oarece de ochii și urecihile celorlalți și, mai ales, de ale popii sau ale muftiului.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro