După numărul peregrinilor, de sunt 6, 12 ardei grași mici, de sunt 12, 24 ardei după coloare diferiți, adicătelea 2 ardei de fiecare.

Se socoate aici, pentru trupa de șase:

brânză grasă, frământată cu boabe de chimen (Carum carvi) - 500 grame

4 ouă de găină ouătoare

făină albă de grâu -300 grame

pesmet - 200 grame

ulei de măsline extravergin - 300 mililitri

o legătură de mărar

sare de mare -20 grame

Ardeii se coc pe tablă, la foc iute, pe toate părţile.

Se adună în blid de pământ acoperit cu capac din lemn, după ce înainte s-au presărat bine cu sare. După 15 minute se curăța cozile, pieliţele și se-mințele, însă, atenție, ardeii rămân întregi.

Brânza de oaie, de burduf, dacă n-are chimen, i se adaugă acum și se freacă bine, împreună cu 2 ouă. 

Cu amestecul rezultat se umplu bine ardeii. În trei întinse vase de pământ se pun la îndemână: ouăle bătute, făina și pesmetul, ficare în vasul său.

Se încinge tigaia cu uleiul de măsline. 

După ce fiecare ardei este tăvălit prin ouă, făină și pesmet, se prăjește pe toate părțile până se aurește precum zorile aurii. După coacere, ardeii se lasă pe grătar pentru scurgerea uleiului remanent. Se prasară mărarul tocat deasupra, în blidul final de strânsură.

Se aduc la masă calzi sau reci, întinși în vas de pământ, însoțiți de felii subțiri de pâine neagră, dar niciodată fără tsipuro sau uzo.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro