Desigur, pentru 6 convivi se pregătesc:

6 anghinare mari sau mai multe, de sunt pricăjite

50 grame arpagic

6 dovlecei cu floare

câțiva cartofi, 2-3

100 grame mazăre boabe

roșii, cam 3 bucăți coapte

una lămâie

verdeață

100 mililitri de ulei de măsline

5 grame sare

și, a nu se uita, piper negru (Piper nigrum)

Obstacolul principal este curățarea anghinarei. Planta conține foarte mult tanin. Contrar practicii răspândite printre bucătarii Europei, se va curăța de foi și coajă, înaintea fierberii. Se rup foile de la mijloc, împreună cu fibrele ce-i populează interiorul, manu fecit. Se lasă jumătate din foi deoarece pe ruptură apare un suc ce dă gust plantei și ține miezul întreg - acesta conține taninul ce se înnegrește în contact cu aerul.  Pentru îndepărtare, se freacă anghinarea cu jumătate de lămâie. Constituie deja garnitura unei fripturi.

Acum, se fierb anghinarele cu arpagic, dovlecei cu floare, mărunțiți, mazărea, cartofii, roșiile, cu sare și piper, uleiul și verdeața. Se lasă doar un clocot-două, spre a nu sfărâma bucățile.

Ultima se adaugă zeama de lămâie după gustul fiecăruia și mărimii șipului de ouzo premergător.

Insularii Mării Egee îl folosesc drept felul prim, adăugând oarece frunze de cimbru de vară (Satureja hortensis), cules de pe coastele însorite și busuioc (Ocimum basilicum) din grădina casei, chiar înaintea ingerării, dând slavă Sfântului Nicolae. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro