Mereu pe fugă, Samil, Emirul Caucazului, arareori avea vreme pentru masă. Doar când ajungeau pe  vârfuri, feriți de veghea muscalilor din vale, ieșea, din coburii cailor, merindea.

Pentru fiece djighit era de trebuință:

700 grame carne de berbec

20 grame seu de oaie

100 grame untdelemn

50 grame orez decorticat

 o ceapă

5 grame enibahar sfărâmat (Myrthus pimenta)

10 grame piper măcinat (Piper nigrum)

10 grame sare de mare

Butul de berbec se spală, se curăță de pielițe și oase. Se taie carnea macră de berbec în felii potrivite grătarului, la îndemână. Se ung pe ambele fețe cu sare și piper, apoi, într-un vas de piatră primesc pe deasupra undelem și trec la răcoare, preț de ore două, timp îndestul pentru curățit și încărcat  armele.

Din oase și din resturi se fierbe zeamă pentru orez. Orezul se spală în câteva ape, până ce apare strălucitor precum mărgăritarele. Se toarnă peste apa rece, curată și se lasă un clocot, apoi apa se aruncă.

Acum, în mijlocul orezului se vară o ceapă curățată, seul de oaie - înlocuit, la nevoie, cu unt de vacă sau de capră, ienibaharul mărunțit și se toarnă zeamă de oase până ce înghite orezul.

Se acoperă vasul și se lasă la foc mic până ce zeama dispare. Se îndepărtează ceapa. Feliile de berbec se pun pe grătar și se întorc pe ambele fețe. Într-un sfert de ceas sunt gata. Pe tipsie, friptura se înconjoară cu orez și pe dea-supra se toarnă ce a rămas din zeama de oase.

 În înaltul cerului se rotesc vulturii. Știu, fratele lor Samil va lăsa ceva și pentru ei.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro