În vremuri de restriște, pe câmpul de luptă, departe de ochii și nașul muftiului, înfometații câini ai mărețului Padișah își mermetiseau fiertura din resturi de trecute festinuri și cu adaus din tranșeele inamice.

Pentru o burtă de ienicer se cerea:

un picior de vacă aproape întreg

un picior de porc

o căpățână de usturoi

10 grame piper măcinat (Piper nigrum)

un ardei paprika (Capiscum annuum)

5 grame sare de la Bogdan Iflak

Picioarele dobitoacelor se spală bine, după putință. Dacă-i și pentru temutul agă porție, se freacă bine, spre curățire, cu făină de porumb. Se îndepărtează copitele iar oasele se taie în două, căci, slavă lui Allah, ager satâr e la îndemână. În cazanul de ciorbă se vâră oasele, cu multă apă rece și se așează la pară și vâlvătaie mare. 

Se lasă la fiert până a două zi, preț de patru schimburi de caraulă, până ce în cazan zeama ajunge o gelatină subțire. Se varsă sarea, piperul pisat și ardeiul paprika mărunțit. Se numește tuslama, după ce carnea tare și puțină s-a desprins de pe oase.

Cei dedulciți la subțirimile sarayului adaugesc usturoiul zdrobit în fiertură. Ceilalți mușcă fărâme din cățeii desfăcuți.

În sfârșit, o noapte liniștită, cu burta plină. Gândul ușor pleacă spre Ghiulsum sau Lalely.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro