Numai la cârciumă, la Moș Sofronie, se găsea adevărata plachie de crap. De câte ori Ionescu-Johnson, comandorul de pe Regele Carol I, se strecura pe uliciorele portului spre multele-i îndatoriri, poposea la prânz la Moș Sofronie, la taverna fără nume.

De cu dimineață, cambuza stabilimentului se garnisea pentru plachie:

un crap din  Dunăre de 2 kilograme

2 kilograme ceapă uscată

3 căpățâni de usturoi

500 gram roșii coapte

200 mililitri untdelemn de măsline extravergin

200 mililitri vin roșu de Niculițel

300 mililitri zeamă de pește, de la ciorba de aseară

10 grame piper negru (Piper nigrum) - jumătate boabe, jumătate pisat

10 grame dafin frunze (Laurus nobilis)

5 grame cimbru (Satureja hortensis)

50 grame oțet aromat din vin

20 grame sare de mare

o legătură de pătrunjel

Crapul se curăță de solzi, își leapădă mațele și urechile, se spală, se taie în bucăți, de obiceiu 6 și se prăjește în untdelemn. Se dă la o parte. Acum, în jumătatea de untdelemn rămasă, se prăjește ceapa tăiată în rondele mari, se toarnă și usturoiul mărunțit.

Când ceapa s-a înmuiat, se stige cu zeama roșiilor stoarse și trecute prin sită. Se toarnă Niculițelul și supa de anțărț.

Este rândul piperului, dafinului, cimbrului și oțetului. Se amestecă încet, cu lingura de lemn. Fiertura obținută se varsă peste bucățile de pește, în tava pregătită pentru cuptor, desigur, întâi unsă.

Se taie roșiile rămase în bucăți și se așează pe deasupra.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro