Taverna portului și al ei stăpân kir Lascaridis erau vestiți până departe, în porturile Levantului, pentru feleșugul întocmirii sarmalelor, sarmale de la patrida, sarmale după legile portului Pireu.
Dis de dimineață, kir Lascaridis, cu sluga după el, aprig se târguia pentru prânzul celor 6 marinari de pe goeleta Acritis:
400 grame carne macră de miel
400 grame carne slabă de vacă
o varză dulce
50 grame orez
200 grame unt de vacă
3 ouă
o lămâie 2 cepe mari
30 grame oțet din vin
20 grame busuioc (Ocimum basilicum)
10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
unu-doi ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)
10 grame sare de mareÎn 100 grame unt se prăjește toată carnea tocată împreună. Se ia tigaia de pe foc și într-un vas de pământ se toarnă orezul, busuiocul tocat mărunt, ardeii de Cayenne, ceapa mărunțită solzișori, un ou întreg și alte două albușuri, sarea și piperul.
Se frământă totul bine, până ce devine o pastă omogenă. Alături, varza se curăță și se spală, se desfac foile și se pun la frăgezit în apa fiartă, desigur, amestecată cu oțet și sare.
Se rostuiesc sarmalele și se așează în vasul de pământ rezistent la foc, se acoperă cu restul de varză tocată mai mare, se așează deasupra restul de unt și se toarnă o stacană zdravană de apă.
Se dau la fiert la foc potrivit, vreme de două ceasuri. După fierbere se varsă peste ele cele două gălbenușuri rămase, bătute cu zeamă de lămâie și 2-3 linguri din zeama sarmalelor.
Kir Lascaridis, în persoană, împarte fiertura mirositoare în blidurile simpatrioților.Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro