Omul de Aur revenea mereu în limburile Dunării, întotdeauna înspre toamnă. Vitele aveau osânză adunată de peste vară și toate grădinile erau în crugul vieții lor. A luat de la casapul din buza portului cam două kilograme de carne de vacă, de la piept și coaste și ceva osânză.

Din grădini va culege, bălaia Noemi:

200 grame cartofi roșii săpunari

200 grame pătlăgele vinete

400 grame pătlăgele roșii

200 grame dovlecei

și tot așa: mazăre verde, fasole verde, ardei gras, ardei capia, bame, varză dulce, pătrunjel, leuștean.

Din grindă chilerului, ceva cimbru (Satureja hortensis) o ramură-două și 3-4 foi de laur (Laurus nobilis), una căpățână de usturoi. Mai vin: 10 grame piper negru (Piper nigrum)jumătate pisat, jumătate boabe, un ardei paprika iute (Capiscum annuum) și 10 grame sare de mare.

Carnea se taie în bucățele și se prăjește puțin în seul de vacă. Se sărează și se piperează.

Noemi, din vreme, a pregătit vasul cel mare din pământul adus prin vamă de la Dii.

Se clădește furnalul: un strat din carne așezat pe temelie de seu de vacă, un strat de legume, un strat de carne și tot așa, până ce la sfârșit, unde ultimul strat se adăugește cu pătlăgele roșii, iar în mijloc - ramura de cimbru și laurul. Se presară leușteanul tocat. În interior s-au risipit boabele de piper și ardeiul paprika, mărunțit.

Se lasă vasul în cuptorul încins din grădină din-spre Dunăre câteva ceasuri. Acum, spre seară, albinele s-au potolit și boarea fluviului mângâie alene cosița blândei Noemi.

Cei doi n-au nevoie de vorbe, cugetul lor este totuna cu vântul, cu apa.

Luna a schimbat aurul în argint. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro