Trebuitoare, după mărimea scrumbiilor:

la 1 kilogram scrumbii proaspăt aduse din larg

300 grame morcovi

2 cepe mari

500 grame roșii coapte

100 mililitri untdelemn de măsline extravergin

200 grame vin de Sarica-Niculițel.

10 grame piper negru (Piper nigrum) - jumătate boabe, jumătate măcinat

10 grame cimbru (Thymus vulgaris)

3-4 foi de laur (Laurus nobilis)

o căpățână usturoi

o legătură de pătrunjel verde

1-2 cuișoare (Syzygium aromaticum)

10 grame sare de mare

Peștele se curăță, se sărează puțin și se trece sub sălcii, în așteptare, învelit în pânză de in. Într-un vas încăpător se așează pe fund carotele tăiate și ceapă așișderea, în bucăți mari, apoi rosiile cuburi, fără de semințe și pielițe. Se adaugește piperul boabe, cimbrul, laurul, usturoiul, cuișoarele.

Totul se inundă cu 300 grame apă, untdelemnul de măsline, vinul de Niculițel și se dă vasul la foc în mare clocot, cel puțin jumătate de oră. Acum, după ce lichidul a scăzut suficient, se lasă focul domol și se așează peștele, astfel încât să fie acoperit de lichid și se mai dă pradă focului încă  jumătate de oră.

La sfârșit, peștele, pe tipsie, se scaldă în sosul rămas și se încoronează cu pătrunjelul tocat și un praf de piper. Cinstitele fețe neguțătorești pot face popasul mai lung, de vinul de Niculițel s-a dovedit a fi cu îmbelșugare.

Vor trece Dunărea a două zi, pe răcoare. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro