Cu punga largă, desfăcută, se adună pentru sase arnăuți:

1kilogram carne de vițel

200 mililitri udelemn de măsline extravirgin

400 grame frunze fragede de ștevie

200 grame ceapă de iarnă

100 grame orez arnăut

300 grame roșii coapte

4 ouă proaspete

400 grame iaurt de vacă (este mai bun cel de oaie, dar se găsește greu)

100 grame făină de grâu

o legătură pătrunjel verde

20 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

50 grame paprika iute (Capiscum annum)

20 grame tamarind (Tamarindus indica)

20 grame cimbru de iarnă (Satureja montană)

20 grame sare de salină montană

Ceapa se tăie mărunt și se pune la prăjit în uleiul încins, se adaugește  orezul, se lasă să înflorească și, la urmă, vin roșiile hăcuite. După sare și piper se toarnă în vas apă fiebinte îndestul, de trei ori în volum mai mult decât orezul.

Separat, carnea vițelului s-a mărunțit bine cu hangerul și s-a amestecat cu piper, pătrunjel, paprika, tamarind și sare. Când apa începe să fiarbă în tigaie, peste orez se vine cu vițelul tocat, se amestecă bine și se mai lasă la prăjit. Frunzele de ștevie s-au opărit în apă cu sare.

Poate începe delicata operațiune a formării sarmalelor. Se rulează cu grijă peste porții potrivite de umplutură. Se rostuiesc, cu socotință, în vas de pământ. Se presară cimbrul cu măsură; în sfârșit, se toarnă peste dânsele, apă caldă sau supă de oase și se vâră în cuptorul încins, păstrând focul mic. 

După ce lichidul a scăzut și sarmalele sunt aproape fierte, se adaugește pe deasupra un sos făcut din iaurt, ouă bătute, făină și câteva linguri din sosul sarmalelor. Se mai lasă în cuptor, scuturând din când în când vasul spre evitarea prinderii sarmalelor.

În blidele arnăuților, peste sarmalele calde, se pu-ne ultima cunună - zeama de roșii, fierbinte și bucățele de unt. Nu mai e vreme de taifas, în curând metehaneaua va începe. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro