Pentru 6 ieniceri cu stare, se aduc de la piață:

6 vinete mari, nu foarte coapte

300 grame unt proaspăt

200 grame carne de vițel

100 grame ciuperci puțin otrăvitoare

200 grame orez alb cu bobul mare

un kilogram roșii

300 grame smântână

50 grame pesmet

5 grame sare de mare

10 grame piper negru (Piper nigrum)

10 grame nucșoară de Eleuteria

5 grame șofran

Vinetele se spală, se usucă atingându-le ușor cu șervetul de in și se despică pe lung, obținându-se două bucăți. Apoi se prăjesc în unt fierbinte, până ce fiecare capătă o ușoare culoare arămie. 

După răcorirea pe un grătar de lemn de fag, fiecare jumătate se scobește ușor, cu o linguriță de argint, spre evitarea contaminării cu nepotrivite miresme.

Miezul obținut se toacă pe scândură de lemn de fag sau tei. Carnea de vițel se mărunțește cu satârul, se prăjește în unt, cu ceapă și ciupercile mărunțite în același fel.

Orezul se fierbe în vas de aramă, cu apă, de trei ori volumul orezului, iar roșiile sucombă în suc, prin trecerea printr-o sită fină.

Acum, într-un vas încăpător, se realizează ames-tecul: miezul vinetelor tocate, carnea orezul, ciupercile, ceapa, turnând, treptat, puțin din sucul roșiilor. Se amestecă bine adăugându-se piperul, sarea și nucșoara de Eleuteria, pisată.

A venit vremea umplerii cojilor rămase după scobire, cu mixtură obținută.

Se rostuiesc în vasul ce se dă la cuptor. Se toarnă zeama roșiilor până acoperă totul. Se adăugesc bucățele de unt proaspăt, se presară pesmetul și șofranul și se introduc în cuptorul fierbinte. Se lasă până ce zeama a scăzut convenabil.

Razele soarelui la asfințit au transformat tipsia cu vinete, așezată pe masa joasă cu trei piciore din mijlocul tăcutelor pasale, în văpaie de aur roșu, candelă spre slava lui Allah. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro