Proviantul:

desigur, un curcan, iar pentru umplutură:

300 grame castane comestibile

100 grame unt de vacă

două ouă

30 grame zahăr brun

100 grame miez de pâine de grâu

200 grame lapte de vacă

30 grame pesmet

30 grame cuișoare (Syzygium aromaticum)

20 grame coriandru (Coriandrum sativum)

20 grame piper măcinat (Piper nigrum)

20 grame șofran (Crocus sativus)

30 grame sare de mare

se mai caută un măr

200 grame grăsime de gâscă

200 grame coniac  Metaxa

Se alege una curcă sau curcan în vârstă de 6-7 luni.

După 18 luni, curcanul nu mai are gustul bun și se și cunoaște după culoarea picioarelor - cu cât pasărea îmbatranește, i se înroșesc labele. La început sunt negre, deci, invers decât la Homo sapiens. Se opărește curcanul, se curăță de fulgi, se pârlește, se freacă cu untdelemn. Se scot intestinele și gușa.

Se lasă o zi întreagă în apă rece sau iarna la ger. A doua zi se pregătește umplutura: se freacă untul, se adaugă gălbenușurile, zahărul, miezul de pâine înmuiat în lapte, pesmetul, albușurile spumă, castanele opărite și curățate de pielițe. Totul este mărunțit cu un cuțit sau trecut prin mașina de tocat. Se umple curcanul, după ce a fost frecat în interior cu sare piper și cu amalgamul de castane adăugându-se cuișoare, coriandru și un măr.

Se coase pasărea și se leagă cu sfoară spre păstrarea formei. Se toarnă în tavă o cană mică de apă spre a nu se lipi 54 de fundul tăvii. Se stropește cu grăsimea încinsă și se dă la cuptor. Se lasă la foc câte 40 minute pentru fiecare kilogram de carne.

După o oră începe a se stropi cu amestecul de grăsime încinsă, coniac și ceva apă, până se rumenește bine. La scoaterea din cuptor se taie pulpele și aripile, apoi pieptul, iar partea dorsală se despică în trei părți. Se așează toate pe tipsie, cu față în sus, porționându-se pieptul în felii. Umplutura se rostuiește în grămăjoare de jur-împrejur. Pe deasupra se presară șofranul. Acum, nici președintele Obama nu mai poate opri devorarea zburătoarei!

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro