Cum se făceau pârjoalele bucovinene acum 150 de ani aflăm de la KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Astăzi, cu pioasă amintire se aduce în faţa domniilor voastre numele lui Cilibi Moise, ce îşi avea taraba pe Podul Calicilor, lângă Tribunalul cel Mare, în faţa bisericii Domniței Bălaşa.

Fără mirare, iubea un fel de mâncare numit pârjoalele bucovinene, feliu de saţiu care cerea timp de lucru şi grijă fără greş. Din Piaţa Bibescu, vis-a-vis de Tribunalul Mare cumpăra 1 kg de carne de porc împănată, adecă fleică, 1 kg de pulpă de vită, 8 ouă, 4 cepe albe nevătămate, o căpăţână de usturoi vânjoasă, 3 legături de mărar, 3 legături de pătrunjel, 400 ml ulei de floarea soarelui, 300 grame pesmet, o jumătate pâine albă şi 300 ml lapte .

Dar cazul cel mai interesant era atunci când le pregătea tocând încet carnea, ceapa şi usturoiul amestecându-le agale cu sarea şi piperul. Pătrunjelul şi mărarul fărâmițate la satâr mici cât boaba de coriandru împestriţate cu 8 ouă bătute bine, cu pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă, toate se corceau cu primul aluat. Potolit stătea pe scaun şi forma pârjoalele în mâini, le dădea întâi prin făină, după aceea în ou şi la sfârşit în pesmetul zgrumţuros, prăjindu-le blând…”

„România este dulce ca un rod, oricine trebuie să o guste.” …Bucureșteanul de la jumătatea veacului XIXX era surprins adesea râzând cu gura până la urechi la zicerile lui Cilibi Moise, cel care, desfășurându-și comerțul ambulant cu mărunțișuri la capătul dinspre Dâmbovița al Podului Calicilor, știa prea bine că „în Bucureşti nu stau goale catastifurile, gârla şi puşcăria”! Într-o bună zi, stând cu o halbă de bere în față la Cafeneaua Fialkowski de pe Podul Mogoșoaiei (actuala Cale a Victoriei), Cilibi își admira noile încălțări, pe care pretindea că le-a luat la preț de chilipir de pe Ulița Franțuzească. Atunci când prietenii săi au dat buzna să-și cumpere și ei astfel de ghete de lac ei au realizat farsa: li se spusese prețul pentru o singură botină, nu pentru amândouă!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro