După câțiva ani de declin in popularitate, spectacolul decernării premiilor Oscar (în direct pe canalul ABC pe 12 Martie) speră să revină în atenția și adulația publicului telespectator. Și să atenueze oarecum senzația că, sub presiunea mișcării Hollywood Too White, Academy of Motion Pictures Arts and Sciences a devenit o instituție activistă, parte integrantă a propagandei.

Producătorii din Hollywood au criticat de asemenea tendința academiei de a desemna filme ”cu temă” pe care nu le vizionează nimeni - și care promovează ”omul nou”, sensibil la neutralitatea de gen, la diversitate și incluziune - în defavoarea succeselor comerciale, evident agreate de publicul larg. Iată că au fost nominalizate pentru cel mai bun film și cele două cele mai mari succese de casă din ultimii ani, “Top Gun: Maverick” și “Avatar: The Way of Water”.

Și pentru prima oară un personaj din mega- popularul univers de aventuri Marvel a ajuns pe listă, prin actrița Angela Bassett pentru rol secundar feminin (în ”Black Panther: Wakanda Forever”). Pentru variație, printre alte filme nominalizate sunt o introspecție (”The Fabelmans” a lui Steven Spielberg), o comedie serioasă (irlandezul ”The Banshees of Inisherin” care trebuie văzut neapărat), dramă (”TAR”, ”Women Talking”), satiră socială (”Triangle of Sadness”, mai acid decît pare).

Și surpriza anului, germanul remake ”All Quiet on the Western Front” (care necesită multă tărie și o inimă puternică pentru a putea fi văzut până la sfârșit), un film ”de artă” și de reflecție asupra spiritului uman. La fel, ca niciodată, cei cinci actori concurând pentru cel mai bun rol masculin sunt nominalizați pentru prima oară! De altfel 16 din cei 20 de actori nominalizați sunt ”boboci”, o bucurie și o rază de speranță pentru masa amorfă de aspiranți la gloria de celuloid. În majoritatea mass-media americane, cel mai discutat film este ”Everything Everywhere All at Once”, un fel de metaforă științifico- fantastică, un film adânc într-un ritm de acțiune.

Numai că presa a trebuit să sublinieze în primul rând diversitatea personajelor și incluziunea mai curînd decăt valoarea cinematică. Iar titlurile de-a șchioapă individualizează ca moment istoric remarcabil pentru lumea filmului (doar) prezența pe lista pentru rol principal feminin a minunatei actrițe (de origine malayeziană) Michelle Yeoh.

De asemenea, printre primele comentarii ale dimineții pe canalele de știri s-a strecurat și problema esențială a zilei. Marea gafă a comisiei de nominalizare a academiei. Păcatul prin omisiune care anulează verisimilitatea și calitatea premiilor Oscar 2023. Decadentul simplu fapt că nicio femeie regizoare nu apare pe listă. Greșeală fatală și de neiertat, mai ales după ce în ultimii doi ani doamnele regizoare Chloe Zhou (”Nomadland”) și Jane Campion (The Power of the Dog) au câștigat statueta cu surle și trâmbițe. Și meritat. Lista ”analizelor” de acest gen ar putea continua. Sunt amănunte extrem de importante pentru consumatorul de film american. Care trebuie monitorizat și educat minuțios pentru a nu uita cumva că este în primul rînd un cetățean implicat în societatea modernă care trebuie să domolească traumele tradiționalismului conservator. În încercarea sisifică de a contrui o societate nouă, etică și echitabilă.

Ne asumăm cinicismul satiric. Cât despre filme, numai bine...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro