Pentru 6 vânători se foloseste 1 kilogram de carne din porcul împușcat mai ieri.

Din ranițe se mai adăugește:

200 grame morcov

100 grame păstârnac

100 grame pătrunjel

2 cepe mari

3 căpățâni de usturoi

o legătură de pătrunjel verde

500 mililitri vin alb

200 mililitri coniac

100 mililitri oțet din vin

20 grame piper măcinat și boabe (Piper nigrum)

10 grame nucșoară coajă (Myristica fragrans)

10 grame cimbru de vară (Satureja hortensis)

10 grame ienibahar (Myrthis piventa)

5 grame laur (Laurus nobilis)

10 grame sare de salină                                                 

Întodeauna mistrețul se marinează 3-5 zile.

200 g unt de vacă carpatină

Operațiunea se face în vas de piatră sau de lemn - stejar, arin, tei sau mesteacăn. Înaintea folosirii, vasul de lemn se opărește iar în apă se pune o cărămidă înroșită în foc și crengi de ienupăr, pentru îndepărtarea oricărui miros străin.

Pentru compoziție se ia o parte vin și două părți apă, se adăugește ceapă, usturoi, piper, nucșoară, ienibahar, cimbru și laur. Se pune totul la foc și se lasă câteva clocote.

După răcire, se toarnă peste carnea mistrețului. Pentru acoperirea integrală, se mai toarnă vin cât este nevoie. Se acoperă totul cu un capac și se duce la răcoare. Se amestecă zilnic.

Tava în care se pune carnea mistrețului se unge bine cu unt; mușchiul se împănează cu ceva căței de usturoi și se așează în tavă pe un grătar, pentru evitarea prinderii de fund.

De jur împrejur se orânduiesc legumele rămase. 

Se toarnă peste unt topit și se lasă la foc încins, până legumele se auresc frumos. Acum, la foc mic, se adaugește din zăcătoare, un crop peste tot, pe măsură ce lichidul se duce.

Se varsă bolul de coniac împrăștiat peste mistreț. Se încearcă carnea, să fie bine friptă prin înțepare. La porc sucul rezultat este alb curat, fără urme de sânge. Pe tipsia finală, mușchiul, feliat sau nu, se înconjoară de legumele din cuptor.

Au adormit și câinii în negura înserării. Se mai aude doar ticăitul rubiniului în pocale, dând slavă divinei Artemis și preaînțeleptului Dionisos. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro