E nevoie de un singur godăcel pentru oricâți cavaleri, oricum nu-i feliu temelie ci numai fudulie, fiecine apucă o ciosvârtă și-i firitisesc părinții și bucătăria. Se mai rostuiesc:

 200 grame carne de vită

200 grame ciuperci comestibile

200 grame unt de vacă

20 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

30 grame  cimbru adevărat (Thymus vulgaris)

20 grame sare de salină

După trecerea vămilor, purcelul se pârleste la flacără iute, se eviscerează, se spală bine pe dinafară și pe dinăuntru. Se scot oasele, interiorul se presară bine cu sare, cimbru și piper. Se umple burta porcușorului cu umplutura, dinainte pregătită, din carne tocată de vițel, cu ciuperci amestecată. Se coase tăietura, se leagă totul cu sfoară dându-i-se formă animalieră, pe cât posibil cea inițială și se unge cu unt pe întreagă suprafața. Se așează în tava încăpătoare, unsă din începuturi cu unt, se toarnă deasupra unt topit și se introduce în cuptorul încins.

Se întoarce până ce se rumenește uniform, apoi se face focul mic și se lasă să se pătrundă carnea. Din când în când se unge cu sosul din tavă și se mai presară cu piper, cimbru și sare, dacă s-a înpuținat lichidul,  se adaugeste zeamă de carne.

La final, se scoate tavă din cuptor, se îndepărtează sforile și se ornează tipsia de adus la masă. Obicinuit, se adaugă diverse ierburi fierte pentru iepuri: gulii, morcovi, fasole verde, mazăre,  varză de Bruxelles și conopidă.

Se amestecă cu grijă, căci s-a facutără mare risipă spre cinstirea comesenilor. Purcelușul de unu-două kilograme ar fi valorat de Ignat un quintal de carne.

Iar vinul...vinul roșu se cere a fi la aceeași înălțime!

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro