De început, pentru cei 6 căpitani de barcaz, s-au adus de cu o zi mai înainte, de la becal:

500 grame file de batog, morun de Marea Neagră

pe lângă, 500 grame de cartofi roșii, săpunari

300 grame morcovi

2 cepe mari

100 grame ulei de măsline extravergin

o lămâie

200 grame măsline Finiki Lakonias

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame șofran (Crocus sativus) roșu de Kozani

10 grame sare de mare

Batogul s-a lăsat în apă rece o zi și o noapte întreagă, cu apa schimbată din când în când. Apoi, pielea și oasele s-au dat la o parte, cu mare grijă, cu penseta. A venit vremea preparațiunii: se curăță cartofii, morcovii și ceapa. Se împart în felii mari. Se varsă toate în oală, se acoperă cu apă.

Se varsă uleiul de măsline, se acoperă bine cu capac și se lasă să fiarbă, la foc mic, una jumătate oră. Se întroduc feliile de batog, piperul, sarea și se mai lasă la fiert un cart de ceas, la foc mic.

În final, pe tipsie, se adaugesc artistic măslinele, se presară șofranul și se stoarce lămâia - ploaie  peste tot. În așteptarea temeliei, se soarbe cu măsură din șipurile parfumate cu  mastikă, ajutor batogului  pe drumul gâtlejului!

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro