Se târguiește la piața de pește pentru 6 pelerini la Muntele Athos:

25-30 de sepii proaspete

300 grame ulei de măsline extravergin

6 cepe mari

1 kilogram de suc de roșii

jumătate de kilogram vin alb sec de Mantinia

30 grame piper negru pisat (Piper nigrum)

30 grame nucșoară (Myristica fragrans)

30 grame oregano (Origanum vulgare)

30 grame ardei roșu de Cayenne (Capiscum frutescens)

20 grame sare de mare

Se spală sepiile cu apă rece de isvor, se lasă în bătaia vântului spre scurgere și ostoire, se taie apoi, cu socotință, în bucățele potrivite. Aparte, cepele nădușesc ciopârțite în ulei fierbinte până ce devin sticloase. Peste ceapă, se rostogolește armata sepiilor de invazie, se presară primul văl de piper și sare și se pră-jesc împreună, preț de 5 minuturi.

Se miruiesc cu vinul de Martinia. Cascada sucului de roșii urmează. Se amestecă sub baldachinul unui cântecel pios, marcând ritmul de adus nucșoară, oregano, ardeiul roșu pisat, piperul și sarea rămasă. 

Se lasă la fiert, la foc mic, încă un sfert de ceas. În pofida obiceiului grecesc, acest feliu se aduce la masă cu orez fiert, orez cu bobul mare, fiert după metodul Zen. Acum este rândul vinului neconsumat pre foc, cei 5 litri din amfora de Martinia se duc spre ajutor ante-mergătorilor săi.

La sfârșit, se cuvine un tropar de mulțămire! 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro