Să zicem pentru 6 palicari:
6-7 vinete crescute
750 grame carne de vițel tocată
100 grame unt de vacă
una ceapă roșie
100 grame ulei de măsline
3 căpătani mari de usturoi
200ml de vin alb de Anhilaos
500 grame tomate pârguite bine
10 grame sare de mare
10 grame piper negru (Piper nigrum) măcinat și câteva boabe întregi
10 grame oregano (Origanum vulgare)
5-6 frunze de laur (Laurus nobilis)
5 grame nucșoară pisată (Myristica fragrans)
Pentru sosul bechamel:
1 litru lapte
100 grame unt de vacă100 grame farină
2 ouă
100 grame brânză Kefalograviera rasă
10 grame nucșoară
10 grame Piper (Piper nigrum) măcinat
5 grame șofran (Crocus sativus)
10 grame sare de mareSe taie vinetele pe lung, se sărează și se lasă pradă brizei dinspre mare timp de una oră, se spală și se usucă într-un șervet precum divina Anadyomene.
Se prăjesc șuvițele în tigaia unde uleiul de măsline se adaugă cu țârâita, se rumenesc pe ambele părți.
Aparte, într-o cratiță încăpătoare se încălzesc:
5 linguri de ulei de măsline,
2 linguri de unt și 2 linguri de apă, apoi ceapa tăiată mărunt și tocătura de carne, se călesc câteva minute. Se adaugă usturoiul tăiat mareși curățit de cojile învelișului, vinul de Anhilos și dafinul mirositor.
Se încălzesc câtva timp cu sufletul la gură.
După ce mult s-a împuținat fiertura se varsă peste roșiile tăiate în mici bucățele, pătrunjelul tocat, piperul și se presară oregano înainte de punerea capacului. Se fierbe preț de jumătate de oră, până ce lichidul s-a cam dus în vânt. S-a preparat sosul bechamel, sos consistent cu ceva brânză rasă, ouă (numai gălbenușul) și nucușoară.
Se ia ultimul vas, obicinuit vas mare de pământ rezistent la foc, se unge interiorul cu unt și se așterne primul strat de vinete - jumătate din provizie, iar peste se întinde compoziția din carne tocată.
Se pune ultima învelitoare din vinetele rămase, se toarnă sosul bechamel, se presară ceva Kefalograviera rasă.
Se presară șofranul și se mai lasă la cuptor aproape 45 de minute.
Ganymede poate duce mândru tipsia pe treptele Olimpului.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro