Socoteala pentru 6 pământeni:

o rață mare și grasă

200 grame untdelemn de măsline extravirgin

500 grame ceapă

măsline negre de Kalamata

200 grame vin alb demisec

bulion de tomate după gust

40 grame capere (Capparis spinosa)

2-3 frunze dafin (Laurus nobilis)

5 grame piper negru boabe (Piper nigrum)

5 grame enibahar (Myrtthus pimenta)

20 grame sare de mare și o lămâie

Se curăță rața și se decupează de la încheieturi.

Se împarte astfel: întâi se scoate piciorul drept, apoi aripa dreaptă, urmează piciorul și aripa stângă, se desfac fileurile de la piept și se taie spinarea pe lung în două bucăți, gâtul și labele se îndepărtează.

Se spală toată carnea, se sărează, se unge cu multă zeamă de lămâie. Se pune la păstrare până a doua zi. 

De cu dimineață se încinge tigaia cu undelemn de măsline și se prăjesc bucățile de rață până devin aurii, apoi se trec într-un castron, la păstrare. La rândul ei, ceapa mărunțită se aurește și se mută în cratița finală.

Se adăugește rața cu ceva apă fierbinte și se dă la foc potrivit. După ce carnea este fiartă în proporție de trei sferturi, se toarnă vinul. Este rândul măslinelor, împreună cu dafinul, caperele, enibaharul și piperul negru. Se continuă fierberea și, când lichidul începe împuținarea, se toarnă bullionul de tomate, ce mai înainte s-a prăjit cu ceva untdelemn în tigaie.

Aproape de finiș, se adaugă feliile de lămâie, fără coajă sau sâmburi și se mai fierbe, până ce lichidul din cratiță devine sos. La masă se cere mare grijă din partea cinstiților comeseni, sosul raței cu măsline este tare vopsitoriu pre cameși și camizoluri. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro