Se pescuiește din papornița vivandierei:

un pui (merge și jumătate, dacă este acesta mai împiciorogat)

250 grame ciuperci

o ceapă

100 mililitri ulei de măsline extravirgin

200 grame unt

100 grame făină

2 ouă

50 grame bullion de tomate

100 grame carne de vițel

2 bucăți creste de cocoș

200 grame bullion de carne

10 grame sare de mare

20 grame  piper măcinat (Piper nigrum)

20 grame cimbru (Satureja hortensis)

10 grame schinduful - zise și cuișoare grecești (Trigonella foenum graecum)

o lămâie

 ceva pătrunjel

Puiul se curăță pe dinăuntru și pe dinafară și se vâră repede în bullion de tomate clocotit, pentru întărirea mușchilor. Apoi, se scoate pasărea și se decupează în cinci bucăți, după prestabilita știință a bucătarului.

Fiecare bucată, frecată cu sare și piper, se tăvălește prin ouăle bătute și prin făină și se aruncă în tigaia de aramă unde s-a infiebântat uleiul și s-a rumenit ceapa mărunțită. Se scot bucățile puiului, la căpătarea culorii aurorei, dar nu complet prăjite.

Într-o cratiță adâncă se varsă carnea și ceapa rumenită, se mai aduc ciupercile potrivit fățuite și rumenite mai-nainte în unt. Se întregește cu bulionul de carne, făcut separat din carnea de vițel și crestele de cocoș, bullionul de tomate, untul topit, cimbrul și cuișoarele grecești.

Se pune capacul și se fierbe înăbușit la foc mic, cam 20 de minute, mângâind mereu bucățile cu pene-le de cocoș muiate în lichidul din cratiță.

Alături se rostuieste garnitura, de obicei cartofii Pușkin. Aceștia se prepară din cartofii fierți în coajă, apoi curățați, tăiați felii și rumeniți în unt topit.

Pe tipsia ce se aduce la masă, se pun felii de lămâie și frunze de pătrunjel.

Acest feliu s-a inventat după bătălia de la Marengo, când nu s-a mai găsit nimic de mâncare a două zi, pentru tânărul general învingător, decât un pui, în panerul unei vivandiere, rămas fript de cu seară.

Bucătarul a fost înaintat în grad!

Cam așa au început mai toate familiile regale de astăzi, din blânda Europa!

Vive l'Empereur!

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro