Pentru 4 senatori, fără neveste sau ibovnice, se face trebuință:

4 prepelițe de curând răpuse

150 grame ficați din alte sburatoare

25 grame pesmet

100 mililitri lapte

100 grame ciuperci

100 grame unt

un pămătuf de pătrunjel

20 grame piper negru măcinat și ceva boabe (Piper nigrum)

8-16 cuișoare (Syzygium aromaticum)

10 grame sare de mare

Prepelița se buctătărește chiar în ziua sucombării, orice întârziere este o pierdere din deliciile papilare. Dacă prepelița este tânără, solzii picioarelor au culoarea galbenă. Dacă este bogată în zile, culoarea acestora este albul. Se doresc păsări tinere, mult mai tinere decât dansatoarele Operei.

Prepelițele se curăță de pene, se flambează, se golesc de intestine. Alături se meșterește umplutura: ficații se opăresc, se mărunțesc și se amestecă cu pesmetul fiert în lapte, cu bucățele de trufe sau ciuperci prăjite în unt, cu pătrunjelul mărunțit, cu piperul măcinat, totul amestecat cu puțină apă sărată.

Se umple fiecare pasăre, adăugând la fiecare boabe de piper și cuișoare, apoi se coase despicătura și se dau la cuptor într-o tavă cu ceva unt topit.

Se lasă 30 de minute, timp în care se răsucesc și se ung mereu cu ce se mai află pe fundul vasului.

Dacă a scăzut prea mult, se adaugă lapte sau puțină apă.

Știința vechilor bucătari- liberții anticilor senatori, cerea ca prepelițele să fie aduse la masă calde. Fumegând, înconjurate pe tipsie de lămâi tăiate și felii de franzeluțe prăjite și unse cu unt.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro