Deși plină de sclipici și udată din plin cu șampanie, adulată de starurile doritoare de (orice fel de) statuetă, tolerată în industria de divertisment pentru parfumul cvasi-intelectual, deși hulită și înfierata de gașca americanilor critici de film profesioniști, criticată acid în presă (în majoritate, ca și Hollywood, media simpatizând cu stânga politică) asociația ziariștilor străini Hollywood Foreign Press Association s-a reinventat, după o seamă de scandaluri și a revenit în luminile rampei.

Din nou în direct pe canalul NBC, Golden Globes au sărbătorit zilele trecute cea de-a optzecea aniversare. Am povestit cu mai multe ocazii despre HFPA. Pentru multe decenii, unul dintre cei mai activi membri ai asociației a fost criticul de origine română Ray Arco. M-am bucurat de prietenia legendarului jurnalist și am aflat, cu discreția de riguare, multe amănunte din culisele asociației pe care nu pot să le reproduc. Ba chiar, la un moment dat, îndrumat de Ray, chiar am depus cererea de a deveni membru.

Numai că la vremea aceea cerințele erau extrem de stricte și era aproape imposibil să convingi gomoșii ziariști din comisia de acceptare să-ți ofere o șansă. Cu relații și recomandări cu tot, era practic imposibil de pătruns în fortăreața asociației. A urmat apoi #MeToo și ascendența feminină în Hollywood. Crezâd că apolitismul ar fi o soluție de supraviețuire, HFPA nu s-a afiliat cu entuziasm.

Ca din senin a fost publicată o campanie de presă în cotidianul Los Angeles Times care a desconspirat detalii financiare și abuzuri administrative. Ceea ce a generat imediat un val de critici acide care au devenit esențialmente o blamare (la modă, de altfel) a lipsei de diversitate și incluziune. Pentru că nu erau critici străini de culoare și asociația era ”prea albă” (cel puțin la prima vedere).

Dintr-o dată globurile de aur au fost anulate, canalul NBC nu a mai sponsorizat spectacolul de premiere, iar vedetele cinate și șampanizate ani de zile s-au dezis de statuetele rasiste. În mai puțin de doi anișori Hollywood Foreign Press Association și-a pus cenușă în cap, s-a autocriticat pe unde a apucat și s-a ferit de orice alt scandal.

Cerințele stricte s-au re-interpretat, iar gomoșii ziariști din comisia de acceptare au găsit cu eficiență un grup de critici de film non-albi pe care i-au primit cu brațele deschise. Demonstrând că au învățat lecția și s-au lepădat de rasism cultural, asociații, deveniți diverși și inclusivi, au fost adoptați din nou de către lumea bună din cetatea filmului. NBC i-a iertat și le-a oferit din nou un show de zile mari, cu vedete zâmbitoare, obișnuitul sclipici și valuri de șampanie fină.

Din păcate, un eveniment anost, cu aurul șters de pe globuri... În context nici nu mai contează cine, ce și de ce a câștigat. Pentru că intrăm din nou în comentarii despre rase și etnii, în loc să ne referim la calitatea artistică.

Pentru noi #RomaniansInHollywood a fost o mândrie că vedeta noastră Sebastian Stan a fost nominalizat. Și mai bine că nu a câștigat pentru că statueta nu mai e bună nici de amanet!

(Foto: Sebastian Stan nominalizat pentru rolul din serialul PAM&TOMMY de pe canalul Hulu)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro