1972

La 13 ianuarie are loc premiera spectacolului „Cei ce ne-au dat nume”, realizat de Nicolae Covaci, Josef Kappl, Victor Cârcu, Diogene Bihoi şi Valeriu Sepi. La scurtă vreme, Covaci renunţă la Liuba şi îl aduce la tobe pe Costin Petrescu, de la „Olympic ’64”. Pe 24 februarie, Phoenix cântă selecţiuni din spectacol la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul galei laureaţilor „Săptămâna Top ’71”, iar la ultima piesă se trage cortina peste ei.

În primăvară, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara renunţă la colaborarea cu formaţia, fiind luată sub egida Comitetului Municipal Timişoara al UTC. Pe 20-21 mai, două concerte organizate de Clubul „Z” din Bucureşti, Phoenix avându-i ca invitaţi speciali în deschidere pe Mircea Florian şi Doru Stănculescu.

La „Electrecord” este înregistrat în doar 3 zile spectacolul „Cei ce ne-au dat nume”, într-o variantă cenzurată şi ciuntită aproape la jumătate, şi astfel primul LP al formaţiei apare în ultimele zile ale lui decembrie. Grafica copertei duble a fost realizată de către Valeriu Sepi şi Nicolae Covaci.

phoenix 1972

În cursul anului, formaţia începe lucrul la al doilea spectacol-colaj, intitulat „Meşterul Manole”, în cadrul studioului experimental înfiinţat cu sprijinul Operei din Timişoara. La această realizare urmau să colaboreze cu Opera, grupul plastico-cinetic „Sigma”, coregraful Alexandru Schneider etc. În acest an, formaţia este filmată la Televiziune interpretând piesele „Nunta” şi „Iarna”.

Cronologia Phoenix a fost realizată de Alexandru Daneș și publicată în volumul Nicolae Covaci, Phoenix 60 în interviuri, Integral, 2022

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro