Proviant pentru 4 galengii:

1 kilogram pastramă de oaie de pe dealurile Anatoliei

500 grame fasole uscată (se dă prim cuvânt soiurilor cu bob mărunt)

 200 mililitri ulei de măsline

100 grame făină

50 grame paprika pisată (Capiscum annuum)

 10 grame piper măcinat (Piper nigrum)

20 grame cimbru mărunțit (Satureja hortensis)

La începutul cartului de noapte, se pun la înmuiat, pentru a doua zi, atât fasolea cât și pastrama.

 A doua zi, după închinarea din zori, pastrama se spală, se taie în bucăți și se pune la fiert. La fel, fasolea se mai dă odată prin apă rece și se pune la fiert.

Dacă la bord se află și ceva oameni ai uscatului, după câteva clocote se schimbă apa în cazanul cu fasole. Când în sfârșit a fiert, adică boabele se sfărâmă ușor în polonic, se adaugă pastrama, de dorit cu tot cu apa în care a sucombat.

Se mai lasă pe foc jumătate de oră, apoi, se scapă de zeama în exces.

Alături, în ulei, se prăjește făină și se presară paprika pisată, mestecând încontinuu. Se varsă conținutul tigăiței în oala cu fasole, împreună cu piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă la fiert încă 10 minute.

Se cere și câte un ardei iute adevărat, pentru fiecare galengiu și apă rece, din belșug, la îndemână pentru echipagiu și, mai abitir, pentru oamenii uscatului. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro