Aduse din vreme de la piața mare:

una doradă proaspătă

4-5 roșii mari și coapte

100 mililitrii ulei de măsline extravirgin

200 mililitrii vin alb demisec

50 grame bulion de roșii

o căpățână de usturoi

o legătură de pătrunjel

o lămâie

10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)

5 grame sare de mare

5 grame șofran (Crocus sativus)

2-3 frunze dafin (Laurus nobilis)

După spălare, se taie dorada în bucăți, se freacă cu sare și piper apoi se rostuiește în vasul uns cu ulei, pregătit pentru cuptor. Într-un castron încăpător, se amestecă uleiul de măsline cu vinul, bulionul de roșii și zeama de la lămâie. Se toacă mărunt usturoiul și pătrunjelul, se adaugă în castron. După oarece amestec, se toarnă peste peștele în așteptare.

Se mărunțesc roșiile și se împrăștie pe toată suprafața doradei impărțite. Se presară peste tot, așa, de rămas bun, piperul, sarea, dafinul și șofranul.

După rețeptul praștiutorului doctor Dioscorides, este bine a se zdrobi mai întâi firele de șofran în piuliță.

Se lasă peștele la cuptor 30 minute, la foc nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Se rostuiește din vreme vin alb, sec și rece, precum sufletul Afroditei. 

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro