De trebuință pentru 6 companioni:

750 grame țelină
150 grame grăsime de gâscă
500 grame carne de vițel
2 felii franzelă
o ceapă mare
un pahar de vin alb
20 grame bulion de tomate
30 grame pesmet pisat
o legătură de pătrunjel
4 ouă
10 grame piper (Piper nigrum)
10 grame cimbru adevărat (Cimbrul vulgaris)
5 grame sare de mare
o cană de smântână

De trebuință pentru sosul Istros:
20 grame grăsime de gâscă
20 grame făină și o ceapă potrivită
30 grame  bulion de tomate
o ceașcă supă de pui
20 grame zahăr

Țelina, după șmotru prin apă și cuțit, se desface în rondele albe, tăiate cât mai egal în grosime. Apoi, bucățile se prăjesc atent în grăsimea încinsă, pe ambele părți, până la căpătarea culorii cosiței Aurorii. Se depozitează sub capac. Carnea se toacă prin mașină, dacă avem, dacă nu, cu satârul. Se amestecă cu franzela înmuiată.

Totul se toarnă în tigaia unde ceapa feliuțe s-a rumenit, se lasă puțin la foc mic. Se adaugă sarea, piperul, pătrunjelul, bulionul și vinul. Se lasă la foc până ce compoziția a scăzut; 2 ouă încoronează opera.

Acum vasul final se unge, se tapetează cu pesmet pereții și se purcede la așezarea straturilor: un rând de carne tocată, un rând de țelină prăjită, până ce cratița se umple, ultimul strat fiind de țelină aurie.

Acum este rândului sosului: se topește grăsimea în tigaie, se adăugește făina odată cu sarea. La devenirea străvezie a făinii, fără a se rumeni, solzii de ceapă se amestecă în tigaie și se lasă a se auri.

Se toarnă supa și bulionul. După, cimbrul și zahărul și se mai lasă puțin, până ce amestecul devine omogen.

O parte din sosul Istros se toarnă peste straturile de țelină și carne și se bagă la cuptor. Când este aproape rumenită, se mai toarnă peste o cană de smântână, bătută cu 2 ouă și puțină făină.

Crusta ce se va forma se numește acoperământ. La masă se aduce platoul cu partea rumenită la vedere, iar ce mai rămâne din sosul Istros, în sosieră, alături.

Desigur, se mai află pre lume și alte fieleșuguri de musacale, dar, numai pre aista a numit-o regină, Fanarul întreg.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro