Pentru un singur comesean, nu prea înfometat, de trebuință sunt:

* 200 grame calcan sau limbă de mare
* 200 grame vin alb
* o ceapă mijlocie
* ceva pătrunjel frunze
* o lămâie
* sare de mare
* piper (Piper Nigrum)

Pentru baia de galangal se cere:
* o bucată de galangal (Alpinia galanga) de 3 centimetri lungime
* 2 ardei iuți de Cayenne
* cam 5 grame (un vârf de cuțit) chimion (Cuminum cyminum)
* o ceașcă de lapte de cocos

Se curăță peștele și se porționează. Se șterge cu o lămâie tăiată, partea albă a peștelui.

Într-un vas metalic de mărime cât-să-ncapă, se rumenesc în unt: ceapa tăiată, pătrunjelul mărunțit, sarea și piperul mărunțit mare. Când ceapa s-a prăjit, se așează peștele peste, se stoarce restul de lămâie și se adaugă vinul alb. Se acoperă cratița cu capacul său și se lasă un clocot, apoi fierbe la foc mic.

Odată gata, se scoate pre oarece farfurie și se acoperă spre nerăcire și spre neuscare. Se pregătește separat baia de galangal. Se curăță și se toacă bucată de galangal.

Se topește o lingură de unt într-o tigaie. Se prăjește galangalul, ardeii iuți tocați, chimionul. Se stinge cu o ceașcă de lapte de cocos și se lasă la foc mic cam 10 minute. Se toarnă peste bucata de calcan sau de limbă, dacă n-a fugit deja din farfurie spre un oarece partid.

Se lasă timp spre ostoirea căldurilor și miresmelor.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro