Nu-i vreme astăzi de taifas, vin pescarii către port și nimica nu-i pe masă. Dar câte ceva tot mai găsi Sevastița, rămas de cu seară, de la zaiafet:

* una bucată calcan de 1 kilogram
* 500 grame cartofi
* 3 cepe mari
* 3 morcovi vânjoși
* 2 roșii coapte
* 1 legătură de țelină verde
* 150 grame ulei de măsline extravergin
* 100 grame orez
* 2 ouă de găina
* o lămâie
* 10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
* 10 grame sare de mare

Peștele se curăță, i se scot urechile, se taie în bucățele și se dă un praf de sare. Se lasă la odihnă una oră, apoi se mută în oala de ciorbă. Se acoperă bine cu apă proaspătă și se lasă la foc mic, una oră.

Pentru cei delicați, se scoate peștele și se dezosează, iar zeama se strecoară.

Pentru neferi, asemeni delicatesuri nu-s de trebuință, doar se mută peștele deoparte.

Acum, în oală, în zeama rămasă, se aduc legumele mărunțite, țelină și uleiul de măsline, sarea și piperul. Se lasă la foc potrivit una jumătate oră și se toarnă orezul. Se mai las la foc mic încă jumătate oră.

Se adaugă bucățile de peste și se ia oala de pe foc. Dresul ciorbei, operațiune delicată, decurge cam așa: ouălele se separă în gălbenușuri și albușuri, iar albușurile se bat bine. Amestecând mereu, se picură gălbenușurile, zeama de la o lămâie și 2-3 linguri de supă.

Cu această compoziție, cum se zice, se drege supa. Nu-i vorbă, mâncarea-i cam subțire, dar, cu o pâine proaspătă de fiecare palicar, până la cina cu pește fript, burțile pescarilor se mai ostoiesc o țâră.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro