De trebuință:

* 400 grame carne proaspătă, tocată la satâr pe butuc de fag, amestec în părți egale de vită și porc,
* legume noi, de preferat din piața Stambului, Pireului sau a Brăilei
* 3 morcovi mari și
* 2 cepe împlinite
* 150 grame orez curățat
* 150 grame ulei de măsline extravergin
* 200 grame iaurt de oaie
* un ou
* o legătură de pătrunjel
* o legătură de leuștean
* 10 grame piper negru pisat (Piper nigrum)
* 5 grame salvia clary sau iarba Sfântului Ioan (Salvia sclarea)
* 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
* 10 grame sare de mare

Se toacă mărunt una ceapă iar morcovii se mărunțesc rondeluri. Rezultatul se prăjește cam 3 minute în uleiul încins. Apoi se mută în vas încăpător și, înecat în 2-3 litri de apă, se fierbe la foc domol, preț de 30 de minute.

Alăturat, perișoarele se rostuiesc, carnea se frământă cu piperul, cimbrul, sarea, cu cealaltă ceapă mărunt hăcuită și cu orezul ales bob cu bob.

Perișoarele se formează cu răbdare în palmele mici de codană, încă nedusă la horă și se aruncă în oala ce fierbe alături. Se adăugește ce rămase din orez și se continuă fierberea încă 30 de minute.

Se trage oloiul din para focului și se începe încoronarea ciorbei: oul se bate cu iaurt în blid de pământ, se adăugește zeamă din ciorbă cu picătura, amestecând continuu.

Rezultatul se varsă în ciorbă, învârtind încet, dar temeinic, până la fundul vasului. Verdețurile tocate mărunt încununează opera și se mai pune încă oarece piper pisat.

Se aduce la masă fierbinte și se împarte în blide de pământ ars, alături de polenta balkanica și de ardei paprika iute din câmpiile Tisei. Se duce lingura la buze în tăcere adâncă. Doar sorbiturile se aud sub nuc. Amuțește păsăretul cântătoriu, căzut în adâncă admirație.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă și Horia Pană, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro