Numita Iskembe Ciorbasi se cere meșterită în cazane mari, cam pentru una întreagă ortală. Pentru un singur ienicer se cer:

* 300 grame stomah și mațe de miel
* o ceapă, un morcov și pătrunjel
* 50 grame făină
* 60 grame unt
* un ou
* 10 grame oțet din vin
* sare de mare

Chiar de mațele și burta s-au cumpărat de la kasap curate, se spală cu apă caldă și se răzuiesc cu sculă ascuțită de mai multe ori, apoi se clătesc în apă rece.

Se taie burta în 5 bucăți, mațele - în bucăți mici. Se pun într-un vas încăpător cu apă, împreună cu ceapa puțin crestată și se începe fierberea până se înmoaie, cam o oră jumătate - două ore.

Se scoate burta și se taie în fâșii subțiri. În tot acest timp, se îndepărtează spuma apărută la suprafața fierturii. Într-un mojar se toarnă încet puțină supă peste făina și untul topit, apoi se aduce conținutul în ciorbă, amestecând încontinuu.

Se adaugă șuvițele de burtă și mațele mărunțite, morcovul bucăți. Se sărează, dar nu prea mult. Se drege cu gălbenușul oului bătut cu puțină zeamă, în care se toarnă oțetul de vin.

La sfârșit se presară pătrunjelul tocat. Pentru cei ce nu se feresc de mireasma usturoiului, se poate adauga o mixtură de usturoi pisat, amestecat într-o lingură de oțet și 1-2 linguri de supă.

Mai nou, se folosește și stomacul vacii, dar atunci firberea poate dura chiar 10 ore, o noapte întreagă, fiind gata pentru truditori și nevrednici zavragii, la răsăritul zorilor. Acest feleșug nu-i după fasonul Uniunii Europe-ne, dar Iskembe Ciorbasi va dăinui mult după amintirea zisului organism, căci face parte din categoriile fundamentului omenesc.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro