Se cer de la chelar pentru 6 comeseni:

* 800 grame burtă de vacă (sau bou)
* 100 grame unt
* o ceapă mare
* un ardei gras roșu
* 200 grame pastă de tomate
* 300 grame cașcaval
* o căpățână mare usturoi
* 50 grame făină de grâu
* 5 grame măghiran (Origanum majorana Lami-aceae)
* 2-3 foi dafin (Laurus nobilis Lauraceae)
* 5 grame sare de salină

Burta se curăță mult și bine cu mălaiul și se pune la fiert, într-un oloi, cu 4 litri de apă. Se lasă cam 3 - 4 ore până se înmoaie. Se spumează încontinuu.

Se taie burta în bucățele și se păstrează alături. În tigaie, peste untul topit se asvârle ceapă și ardeiul gras, ambele tăiate solzișori. Se călesc puțin și se adăugesc făina și bulionul de tomate, învârtind mereu conținutul, cu linguroiul.

Acum, în oala unde a fiert, se transferă burta hăcuită, mișmașul din tigaie, măghiranul și foile dafinului, sarea. Se trage capacul pe deasupra și se mai lasă vasul la foc mic cam 30 de minute.

Într-un mojar se amestecă usturoiul zdrobit, pătrunjelul mărunțit și cașcavalul ras. Acest amestec se împarte în fiece blid, după pohta fiecăruia. Peste se toarnă fiertura.

După voie, fiecare adaugă oțet aromat și ardeiul iute bulgăresc, cultivat în ostruvurile Dunării. Înlocuirea cașcavalului cu smântâna, și pe deasupra, încorporată la sfârșit, este doar o prosteală a vremurilor din urmă.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro