* 500 grame linte cu bobul mic, cu coajă subțire, sănătoasă, curățată de gărgărițe
* cam trei litri de apă de isvor
* o ceapă mare
* căței de usturoi (restul cațeilor se dau pe gârlă)
* cimbru din belșug
Boabele de linte spălate, descântate se lasă de cu seară, după rugăciune, în apa rece în tingire de aramă.
De dimineață se pune la foc potrivit cu apa rece de isvor. După primul clocot, prima apă se aruncă, urându-i să ieie toate relele cu ea. Se toarnă apa de sfârșit, cam un litru și jumătate.
Se picură un vârf de sare marină și se lasă la fiert bine, spre înmuierea lentilelor.
Acum este rândul cepii: se mărunțește și, împreună cu usturoiul curățat, se aruncă în craterul tingirii. Se continuă fierberea, până usturoiul își pierde consistența.
La sfârșit, se adaugă o ramură de cimbru adevărat (Thymus vulgaris) și se mai lasă un clocot. Cimbrul, câteodată, în caz de prezența lipsei, poate fi înlocuit de Herbs de Provence. La masă, se aduce fierbinte sau rece.
Se recomandă gândul și conversația spre nemuritorul Platonos.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.