Cârnații de pe Valea Vărdarului se pot face cu orice feliu de carne tocată dar adevărați sunt doar cei umpluți cu tocătură grasă de curcan.

Se folosește pieptul de curcan cu grăsimea strânsă la, scuzați, târtița paserii.

Pentru carnea unui singur curcan adult, se mai adaugă la desigur:

* 3-4 căpătâni de usturoi
* 3-4 cepe mari
* 10 grame piper măcinat (Piper nigrum)
* 3-4 ardei de Cayenne (Capiscum frutescens) sau 10 grame paprika dulce
* 5 grame paprika iute (Capiscum annuum)
* 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
* 10 grame șovârf (Origanum majorana)
* 10-15 grame sare de mare
* mațe de curcan sau curcă

Lucrarea se începe cu o zi mai înainte.

Mațele se spală bine, întorcăndu-le și pe dos, precum ciorapii, apoi se freacă cu sare și ceapa tocată mărunt-mărunt. Se lasă peste noapte acoperite cu multă sare și ceapa hăcuită.

A doua zi, carnea se se mărunțește cu satârul pe nicovală de lemn de fag, se adăugește grăsimea, usturoiul curățat, condimentele și sarea. Se mai dă o dată lupta ciopârțirii și se amestecă rezultatul, cercând, oarecum, uniformizarea bagajului.

Se umplu mațele curcanului îndesate bine, se leagă capetele cu sfoară de cânepă sau bumbac.

Se atârnă în coșul vetrei spre scurgere și 3-4 zile se lasă la fum. Se pot da la masă și proaspeți, dar păcatul lăcomiei va cădea asupra nerăbdătorilor. Merinde pentru zile de harț în lungul periplu al turmelor din Peloponez până dincolo de Țara Maramureșului.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro