Grigore Trancu-Iași (23 octombrie 1874, Târgu Frumos - 7 ianuarie 1940, București) a fost un om politic, economist, avocat, profesor universitar, scriitor și memorialist român de origine armeană.

Strămoșii săi provind din familia nobiliară armenească Trancu și se află menționați într-un hrisov domnesc din anul 1613, cu ocazia vânzării unei moșii de către Armeanca, văduva unui anume Trancu (Treanholian). Aceștia s-au împrăștiat, cu timpul, în toată Moldova, ulterior și în Muntenia, înrudindu-se prin căsătoriile efectuate cu mari familii armenești. Tatăl său, Lazăr, a fost negustor în Târgul Frumos și ajutor de primar iar mama, Ana, se trăgea din cunoscuta familie Ciomac din Botoșani.

Grigore Trancu-Iași este tatăl avocatului și scriitorului Eugen Trancu-Iași și socrul memorialistei Iulia Trancu-Iași. Marta Trancu-Rainer, sora sa, a fost prima femeie chirurg din România.

Trancu-Iași era un mare gurmand. În buna tradiție a numelui său, căci în limba Haiastanului ,,trancu" înseamnă sfetnic regal, ilustrul contabil, profesor de economie, a lăsat în urma sa și rețeta unei salate, desigur, salată pentru oamenii cu stare, curat social-democrați.

Se cer, în părți egale: salată de pătlăgele vinete tocate, icre negre, în cutie (de preferința icre Petrosian), untdelemn de măsline extravergin, o lămâie. Vinetele se coc pe table, se curăță de coji.

Se toacă pe tocător de lemn, apoi, se freacă cu untdelemn de măsline extravergin, se adăugește sare și piper, uneori ceapă - s-a obținut salata de pătlăgele vinete.

Se desfac icrele negre cu furculița, pe cât posibil fir cu fir. Se toarnă untdelemn și se amestecă puțin cu ligura de lemn.

Se aduce salata de vinete și se toarnă puțin câte puțin peste icre, amestecând întruna cu lingura de lemn. La sfârșit, se adăugește zeama lămâiei, după gusul fiecărui om de stat. Se aduce, de obiceiu, la începutul banchetelor, umare a congreselor partidelor, mai mult sau mai puțin democrate.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro