De trebuință:

* o gușă mare de curcan
* 200 grame măruntaie de berbec fără grăsime
* 100 grame șorici proaspăt de porc
* 200 grame șuncă crudă de porc
* 2 căpățâni de usturoi
* 2-3 ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)
* 10 grame piper negru boabe (Piper nigrum)
* 3-4 frunze de laur (Laurus nobilis)
* 5 grame rosmarin (Rosmarinus officinalis)
* 5 grame șovârf (Origanum majorana)
* 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
* sare montană

Într-o tingire de aramă cositorită se pun la fiert măruntaiele de berbec, șunca porcului, șoriciul, boabele de piper, dafinul și sarea.

După fierbere, cel puțin trei clocote, măruntaiele se mărunțesc în bucăți mari cu satârul, desigur, pe tăblie de lemn de fag, asemenea și pentru șorici și șunca de porc.

Se adăugesc usturoiul curățat și tăiat în bucăți, nu prea mărunte, și condimentele. Se amestecă bine. Se lasă peste noapte amestecul sub plapumă de ceapă, usturoi și sare.

A două zi, gușa curcanului se curăță bine pe ambele fețe, se umple cu amestecul păstrat la rece. Se coase gușa pe toată lungimea și se pune la fiert în tingirea de aramă.

Din când în când se înțeapă - se ocolește astfel spargerea învelișului. După aproape 10 minute se scoate pe o tăblie de lemn și se presează numai cu lemn de fag. Se pune la răcoare pentru încă o zi. Au durat trei zile pregătirile, dar acum, măgarii, câinii, oile și ciobanii sunt gătați de drum.

Drum lung spre strângerea popoarelor Balkanilor laolaltă.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro