Odisseus și camarazii săi, ascunși în Peștera Nimfelor, stând la sfat pentru aflarea de ascunzătoare dobânzii de pe mare, s-au îndestulat cu hrana navigatorilor - cu venețianul pesto, dar meșterit după darurile muntelui natal:

* 300 grame măsline Finiki Lakonias
* 200 mililitri untdelemn de măsline extravergin
* 100 mililitri lapte de capră sucul de la 2 lămâi
* 200 grame miez de pâine
* 2 cepe
* 10 grame șofran (Crocus sativus)
* 5 grame sare de mare

Măslinele se desfac și sâmburii se îndepărtează.

Se înmoaie măslinele în lapte împreună cu miezul de pâine. Acesta se stoarce și se dă prin mașina de tocat.

Rezultatul, într-un vas de pământ încăpător, se freacă bine cu lingura de lemn, picurând încontinuu, cu mare grijă și iubire de patrie, untdelemnul extravergin. La sfârșit se aduce ceapa mărunțită fin și zeama lămâiilor.

Se freacă mereu și mereu, până la obținerea produsului - Ithaka Pesto. Peste toate, se presară șofranul. Bine întărit-a, minunea din tipsie, mintea celor întorși acasă, căci nici până astăzi sălbaticii scandinavi în vacanță nu găsit-au comoara, deși o caută și o tot caută.

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro