* 300 grame măsline Finiki Lakonias
* 200 mililitri untdelemn de măsline extravergin
* 100 mililitri lapte de capră sucul de la 2 lămâi
* 200 grame miez de pâine
* 2 cepe
* 10 grame șofran (Crocus sativus)
* 5 grame sare de mare
Măslinele se desfac și sâmburii se îndepărtează.
Se înmoaie măslinele în lapte împreună cu miezul de pâine. Acesta se stoarce și se dă prin mașina de tocat.
Rezultatul, într-un vas de pământ încăpător, se freacă bine cu lingura de lemn, picurând încontinuu, cu mare grijă și iubire de patrie, untdelemnul extravergin. La sfârșit se aduce ceapa mărunțită fin și zeama lămâiilor.
Se freacă mereu și mereu, până la obținerea produsului - Ithaka Pesto. Peste toate, se presară șofranul. Bine întărit-a, minunea din tipsie, mintea celor întorși acasă, căci nici până astăzi sălbaticii scandinavi în vacanță nu găsit-au comoara, deși o caută și o tot caută.
Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.