Suflet larg, precum îi este felesugul, Nastratin face salată doar pentru doi  călători - el și cine o mai fi pe drum. Deci, în traista măgarului se găsesc pentru doi drept-credincioși:

- 200 grame năut
- 3 roșii mari
- 3 castraveți mici
- o ceapă roșie
- o legătură de pătrunjel
- un sip cu 100 mililitri ulei de măsline extravergin
- celălalt sip, cu 100 mililitri oțet balsamic
- 5 grame coajă de nucșoară pisată (Myristica frag-rans)
- 5 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
-  5 grame sare de mare

Boabele de năut se pun la înmuiat în apă rece, de cu o seară înainte. A doua zi, năutul se strecoară și se pune la fiert în apă cu puțină sare. Se lasă la fiert la foc nu prea tare, până se înmoaie boabele, 1-2 ore.

După fierbere, boabele se lasă la răcit. Acum, roșiile se taie cubulețe, castraveții rondeluțe, ceapa și pătrunjelul se toacă mărunt-mărunt.

În vasul pentru oaspeți se amestecă toate - năutul și celelalte. Se presară prafurile de sare, piper, nucșoară. Pe deasupra se toarnă, cu mare zgârcenie, uleiul de măsline și oțetul balsamic.

Totul se pune la rece, la chiler.

Bietul Nastratin, cu ochii pe uliță, își așteaptă tovarăș la cina-i sărăcăcioasă. Soarele alunecă încet spre cea de a cincea rugăciune!

Rețetă din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro