Ingrediente:
- 100 grame parmezan
- 100 mililitri ulei extravirgin de măsline
- 4 căpățâni de usturoi
- 50 grame semințe de pin
- 2 tulpini de busuioc (Ocimum basilicum)
Desigur, înșiruirea ingredientelor arată doar proporțiile. După cercarea produsului, întreaga ființare omenească dorește încă și încă!
Se spală și se usucă 2 mănunchiuri de busuioc, se culeg frunzele de pe tulpina ierboasă și se taie pe lung. Alături, semințele de pin (iacă, avem și ocupațiune la plimbările prin parcuri!) se prăjesc într-o tigaie fără grăsime și se lasă să se răcorească.
Se mărunțesc, după curățire, căpățânile de usturoi. Toate ingredientele de până acum se fac piure înr-un mojar de bucătărie, peste care se adaugă uleiul de de măsline. Se adaugă parmezanul, dat pe răzătoare. Se amalgamează intim în mojar, până la obținerea unei paste.
Pesto se întinde ușor pe rondele de pâine prăjită.
A făcut ceva bun și Carol cel Mare - aduse busuiocul în Europa. Restul, numai răsboaie și iar răsboaie!
Rețeta din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.