De fiecare comesean se cer:

- 2 țâri mari
- o jumătate de legătură de mărar
- 100 mililitri ulei de măsline
- 100 mililitri oțet de mere
- 10 grame de piper negru boabe (Piper nigrum)
- câteva fire de șofran pisate (Crocus sativus)
- desigur, după gust, ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)
- ceva sare marină

Se bat bine țârii, pe ambele părți, cu un ciocan de lemn. Se înfierbântă un grătar pe jar domolit.

Se rumenesc țârii pe ambele părți, urmărind să nu se pârlească. Se iau și se vâră în cuptorul cald, păstrându-i fierbinți pentru curățat.

Se scoate pielea cu grijă și se îndepărtează capul și înotătoarea codală. Dacă nu se curăță bine, se mai pun pe grătar. Se desfac și se scoate șira spinării.

Se desprinde carnea șuvițe-șuvițe. Cu cât mai sub-țiri, cu atât salata este mai aleasă pentru cinstite fețe. Se pun într-un castron cu mirodeniile dorite și se toarnă oțetul fierbinte. Se acoperă, pentru înăbușirea compoziției.

Se lasă să se răcorească. Se adaugă mărarul și uleiul de măsline și se pune la răcoare. Se aduce salata la masă, rece, cu sau fără binecuvântarea popii.

Cei mai prețuiți țâri se găsesc în largul insulei Naxos. Se pescuiesc cu mare fereală și grijă, spre apărarea divinelor naiade, fecioarele mării. Îi vezi atârnați pe sfoară la uscat în curțile pescarilor, precum rândunelele pe sârmă telegrafului în drumul lor spre Africa.

Rețeta din cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro