De secole, populația Peninsulei Balcanice a fost mânată a se bate unii cu alți, încleștarea celor trei imperii megieșe îi mână spre desbinare. Unii, sub pavăza ortodoxiei, au croit țări noi, învățându-i că sunt slavi. Alții, sub iluzoria protecție a papei de la Roma s-au crezut altfel decât frații lor, iar cei din urmă au primt drepturi de proprietate asupra pământurilor strămoșilor lor, trecând la Islam.

Pe acest vechi pământ tracic, bucată din Imperiul Bizantin, s-a format un popor cu trăsături asemănătoare, păstrător al culturii greco-romane.

Dansurile, portul, cântecele, basmele, feliul de prepa-rarea hranei, toate sunt aceleași. Diferențele sunt doar locale și neânsemnate.

O astfel de comuniune, sigur ar fi fost dezvaluită de întemeietorul matricei stilistice a fiecărui popor, românul Lucian Blaga, dar gândurile filozofului au fost nevoite a se ascunde în peșteri, în vremuri neprielnice. Atât de puternică a fost matricea stilistică a Balkaniei, încât oricare populație și-a amestecat turmele cu oile coloniștilor romani, s-a rispit în masa păstorilor ce-și mânau turmele din Peloponez până dincolo de Carpații Păduroși.

Acum, când știința are la îndemână unelte, studiile de genetică au arătat, pe baza analizei ADN-ului, cât de asemănătoare sunt populațiile Balcaniei. Se știe, comorile antichității sunt păstrate în capitale lumii, toate furate de pe pământul nostru, fie să le păstreze. Vom făuri altele. Desigur, și acum, imperiile proteguitoare au aceleași dorințe, de a ne îngloba.

Suntem, în ființă noastră, doar păstrătorii culturii Europei, civilizația greco-romană și cu ce am mai căpătat din comorile Asiei. Dar va veni ziua aceea, când Balkania își va ocupa locul ce-l merită - un singur stat mare și puternic.

Noi putem a ne hrăni doar cu brânză, pâine și ceapă, dar știm a găti și altfel de feliuri pentru obraze mai alese! Noi, balcanicii, paria Europei.

Horia Pana în cartea ,,Bucătăria Balkaniei", publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro