Drept credincioasa Kera Calița respectă Postul cu sfințenie și de aceea are grijă ca, în astfel de săptămâni luminate de fervoarea credinței nestrămutate, savoarea să fie fără de frupt la Jariștea, locantă din Bucureștii Vechi aflată, nu întâmplător, la jumătatea drumului dintre Patriarhie și Mânăstirea Antim.

Cele mai vechi mărturii despre Postul Nașterii Domnului le avem din veacurile IV-V, de la Fericitul Augustin și de la Episcopul Romei Leon cel Mare. Dacă, la început, durata lui nu era pretutindeni la fel, la sinodul din Constantinopole de la 1166, ținut sub Patriarhul Luca Hrisoverghi, durata lui s-a stabilit la 40 de zile, anume de la 15 noiembrie până la 25 decembrie. Ultima lui zi, adică 24 decembrie, este zi de ajun (Ajunul Crăciunului).

Nu se pune însă lacăt pe poarta niciunei taverne! Oamenii continuă să vină la Locantă și în vremea Postului, fiindcă acesta nu înseamnă abandonul rețetelor gustoase, ci dimpotrivă! Pe urmele bucătăriei monahale și explorând tainele cuhniei țărănești din vechime, reinterpretate în limbaj culinar contemporan, rețetele de Post se transformă în adevărate pilde de iscusință gastronomică, umplând deopotrivă gurile și sufletele de aromele Raiului! Cine știe că îi plouă în gură după o porție de sărmăluțe de post cu ciuperci și orez bob ales nu va sta niciodată pe gânduri și își va îndrepta pașii spre Jariștea, fie că o face alături de soață și copii, de bunii săi amici sau de tovarășii de chiverniseală.

Știut e că lintea, fasolea sau năutul pot oricând înlocui cărnetul în mâncărurile cu har, după cum salatelor de vinete coapte toată vara pe plită sau de rădăcinoase proaspete sau ademenite în cuptor cu mirodenii li s-a dus de mult buhul și înflăcărează simțurile cu egală îndreptățire. Andivele înăbușite, arpagicul Istanbul, bamele făcute țărănește, „brânza” de nuci, chifteluțele dichisite de legume, „icrele” cu bob și ceapă, învârtitura de ciuperci, tocmeala de cartofi, pâinea de secară cu varză și chimen, salata de anghinare cu fistic, sfecla usturoiată, dovleacul cu ceapă caramelizată, ghiveciul călugăresc, pilavul turcesc, mâncărica de gutui cu mărar sau zacusca îmbelșugată sunt tot atâtea vechi rețepturi culese de Jupâneasă de prin vechile ceasloave și fac acum deliciul împătimiților de bucate fără de ouă, lapte sau carne. Ce să mai spunem de borșul de fasole uscată cu mânătărci, ciorba attică de linte, supele de hrișcă sau de praz cu țelină ori de morcovi copți și câte și mai câte zemuri de legume, lăsate să fiarbă încetișor ziua întreagă în niciodată ostenitele ceaune de aramă?

Să nu uităm nici de dezlegările la pește, cu felurite plachii, borșul mânăstiresc, pana de somn, icrele de crap tescuite ca pe vremea Ivireanului și alte minunății, sau de Săptămâna Albă, cu dezlegare la brânză, lapte și ouă, când arpacașul gratinat, cirul de mălai, ouăle umplute cu sos rece de muștar, trahanaua, muscăleasca sau minciunelele te fac să te lingi pe degete!

Iar mâncarea de Post nu exclude nici cofeturile, preparate sub forma unor dulciuri preacucernice, însuflețite de miere, „fructul” stupilor din prisacă neputând fi confundat nicicum cu „fruptul” păcatului. Șerbetul de zahăr ars, turtele cu julfă, gogoșile cu picioici, muhalebiul și mustalevria sunt doar câteva dintre ispitele nevinovate!…

Veniți dară la Jariștea Locantă și în vremea Postului, căci Kera Calița v-a pregătit, dimpreună cu armia sa de bucătari, patiseri și cofetari, o sumă de bucate binecuvântate!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro