Mâncare de toamnă ca pe vremea străbunicilor noștri: rețeta de „vițel burghez” cu mâncare de prune uscate...

VIȚEL BURGHEZ (dupa C. Bacalbașa - „Dictatura Gastronomică", 1934/1935)

Ingrediente și mod de preparare: „Ia un kg şi jumătate de viţel, împănează-l cu slănină şi leagă-l spre a nu se răspândi. Umple cu doi litri zeamă de carne, un picior de viţel, o bucată de şorici. Pune să fiarbă. La întâiul clocot, adaugă: 400 gr morcovi, 300 gr ceapă, 3 cuişoare în ceapă, un buchet (de ierburi de gust), sare şi piper. Să fiarbă domol 3 ore cu capacul pus numai pe a treia parte a cratiţiei.
Cu 20 de minute înainte de a scoate carnea, acoperă complet, punând foc peste capac.
Stropeşte cu zeama din cratiţă, de 5-6 ori în timpul fierberii. Când viţelul e fiert, scoate-l în farfurie, aruncă buchetul şi trece sosul prin strecurătoare. Se serveste cu hrean in otet sau cu mancare de prune uscate.”

GARNITURA: Mâncare de prune uscate

Ingrediente: 1 ceapa, 400 g prune, 2 linguri de faina, 2 linguri de ulei.
Mod de preparare: Prunele se spala bine in apa calduta si apoi se lasa in apa rece. Incingem uleiul in tigaie si calim putin ceapa tocata marunt.Adaugam prunele curatate si spalate peste ceapa. Le acoperim cu apa si le lasam sa se fiarba.
Pregatim faina, dizolvata in putina apa si o adaugam peste prune, amestecand bine pentru omogenizare. Cand prunele sunt fierte, mancarea este gata. Se serveste calda.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro