De pe vremea când bucuriile culinare simple nu fuseseră încă înlocuite de rețetele sofisticate și gastronomia de dragul artei...

Ingrediente:

400 grame foietaj
4 mere
6-8 linguri zahăr
1 plic de zahăr vanilat
2 lingurițe de scorțișoară
zeama de la 1 lămâie
50-75 ml apă

Mod de preparare:

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu circa 30-60 de minute înaintea preparării efective.
Între timp, se spală bine merele, se taie fiecare în jumătate, se scot sâmburii (cotorul) și se taie în felii subțiri.
Într-o cratiță se așază feliile de mere, se presară 3 linguri de zahăr, zeama de la o lămâie și se adaugă apă, doar atât cât să acopere feliile de mere.

Se pune cratița la foc potrivit și, când începe să fiarbă conținutul, se dă la o parte de pe foc sau se oprește focul de tot. Merele nu trebuie decât să se înmoaie puțin, cât să fie ușor pe manevrat.
Cu ajutorul unei linguri cu găuri, se scot feliile de măr din sirop și se pun pe un șervet de hârtie, pentru a se absorbi siropul în exces și se lasă aici să se răcorească.

Aluatul se întinde pe masa de lucru, se presară cu restul de zahăr (3-5 linguri de zahăr, după gust), zahărul vanilat, și scorțișoara, apoii se taie cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire în fâșii cam de 1 cm lățime.
Pe fiecare fâșie de aluat, se așază ușor suprapuse feliile de mere (răcite si scurse) și se rulează cu grijă, cât se poate de strâns, rezultând trandafirul din foietaj si mere.

Se așază fiecare trandafir pregătit astfel în tava pregătită pentru cuptor, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puțină grăsime (unt sau ulei).
Între timp, se încinge cuptorul la 180°C, astfel încât acesta să fie încins în momentul când introducem tava în cuptor.
Se baga tava în cuptorul încins, pentru 25-30 minute (depinde de cuptorul folosit) sau până când trandafirii sunt ușor rumeniți deasupra.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro