Între două bătălii, împresurări și-n încercuiri, între pârjoluri și blesteme, bănățenii au găsit întotdeauna răgazul unei mese pricopsite, renăscând de fiecare dată triumfători pe malul Begăi după cumplitele urgii hărăzite de Pronia neîndurătoare.

Multe vor fi fost ispitirile acestor strașnice alcătuiri de bucate, dar între ele se cere dintâi pomenită pleșcavița mustoasă, gata oricând să bată burgerul de peste Ocean ori shaorma de peste Bosfor. La locanta Baba Zorka, de la Diniaș, în Câmpia Timișului, găsim, se spune, cel mai bun sandviş la grătar cu o chiftea mare de carne tocată (poate fi carne de porc, vită sau miel). Pleșcavița este servită într-o chiflă caldă, tăiată pe din două și cuprinde: carnea bine mărunțită amestecată cu ceapă tocată, ardei iute, piper şi alte condimente, se pun ceapă, roşii, castraveţi, salată verde, sos de tomate, muştar, smântână, caimac (o cremă specială din brânză). Pleşcavița (Pljeskavica) se poate hăpăi şi la farfurie, alături de cartofi prăjiţi. În Serbia, pleşcavița Leskovaţ a devenit simbol culinar național protejat prin lege.

În mod tradițional, în Serbia, plescavița se face din pulpă de vită, ceafă de porc și carne grasă de oaie, însă rețeta adaptată gustului ”universal”, din Balcani, conține:

800 de grame de carne de vită, tocată cât mai fin (se poate si un amestec de vită cu porc, dar maximum 20% porc)

1 ceapa mică tocată

3 căței de usturoi, zdrobiți

câte o linguriță de sare, nucșoară și piper

alte mirodenii: praf de ardei iute, chimen, scorțișoară, coriandru – câte puțin din fiecare sau doar cel pe care il preferați sau îl aveți în casă.

Mod de preparare:

Ceapa mărunțită se călește la foc mediu, fără să se prăjească.

După ce se răcește, se pun toate ingredientele într-un vas și se amestecă bine, adăugând treptat și apă minerală. 

Amestecul obținut se pune într-o folie la frigider, pentru cel puțin 2 ore.

Din carne se fac 4 burgeri, care se pot pregăti pe grătar sau în tigaie.

Se taie niște varză, rondele de ceapa rosie și câteva roșii.

De asemenea, la plescaviță merg cartofii prajiti, iar ca sos sârbii folosesc kajmakul (o smântână foarte groasă) și ajvarul (o pasta de ardei condimentată).

Cum se servește

Plescavița se poate servi ”la farfurie” sau ”la chiflă”.

Chiflele se taie în două, pe orizontală, după care se pun sosurile, apoi salata de varză, carnea, roșii și ceapă. La sfârșit se adaugă kajmak-ul, dar, în lipsa acestuia, putem înlocui cu puțină maioneză.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro