Aceasta reteta e specifica statiunilor de schi din Austria insa e intilnita si in unele parti din Franta, de unde, conform numelui, pare a fi originară. Nu exista o reteta standard; se spune ca fiecare sat are varianta lui, insa toate contin cartofi, brânza Reblochon, frisca lichida, sare si piper, asa ca fiti creativi, vă sfătuiește Adriana Gurău, scriitor și gastronom român stabilit în America.

Tartiflette au Reblochon

Ingrediente


5-6 cartofi de aceaisi demensiune (de preferinta Yukon Gold)
5 sau 6 fisii de slaninuta taiate in bucatele
2 linguri de unt (aprox 45 gr)
1 ceapa potrivita tocata marunt
1/4 pahar de vin alb sau vermut sec
6 linguri de frisca lichida
Sare si piper dupa gust
250 gr de brinza Reblochon (se poate inlocui cu orice brânză moale gen Brie)

Preparare

Folositi cartofi de aceeasi dimensiune. Fierbeti-i in coaja pentru 20 minute, pina cind incep sa devina moi. Nu ii lasati mai mult. Clatiti-i in apa rece ca sa ii opriti din coacere.
Cit sint calzi curatati-I de coaja si taiati-i in feluite groase de 1 cm, apoi taiati feliutele in cuburi.
Tocati slaninuta in cubulete.
Topiti untul intr-o tigaie, apoi prajiti slaninuta pina cind devine crocanta. Luati-o din tigaie cu o spumiera si pastrati grasimea in tigaie.
Incalziti cuptorul la foc mediu.
Prajiti ceapa in grasimea din tigaie, apoi scoateti-o.
Scurgeti grasimea din tigaie, adaugati slaninuta si vinul si fierbeti la foc mare pina cind vinul e aproape evaporat.
Adaugati cartofii amestecind pina cind toate ingredientele sint amestecate bine.
Sarati si piparati. Adaugati frisca lichida si amestecati bine din nou.
Ungeti un vas termorezistent cu unt si turnati in el amestecul de cartofi.
Taiati brinza Reblochon in doua, rezultind doua jumatati rotunde pe care le plasati deasupra amestecului de cartofi
Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 1 ora.
Dati la o parte folia si amestecati bine ca sa intre brinza in cartofi.
Mai lasati 5-6 minute ca sa prinda o crusta aurie.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro